Otaczaj się pięknem

Otaczaj się pięknem

czwartek, 30 października 2014

Szarlotka sypana

Ile ja się nasłuchałam o tym przepisie, że taki prosty, szybki, a ciasto smaczne.
Właściwie to nawet nie wiem czemu, dopiero teraz sięgnęłam po ten przepis. Pewnie po części jest to zasługa najnowszego numeru magazynu Kuchnia, który przepełniony jest bardzo apetycznymi wariacjami z jabłkiem w roli głównej.
Ciasto faktycznie szybkie, bez miksowania i jeszcze kaszę jaglaną przemyciłam w przepisie, czyż można chcieć więcej;)




Mąkę, cukier i kaszę mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia i jedną trzecią mieszanki wysypujemy na dno posmarowanej masłem blaszki.
Następnie kładziemy pierwszą warstwę startych na tarce jabłek i ponownie kładziemy warstwę sypką, którą przykrywamy pozostałą częścią jabłek.
Całość pokrywamy ostatnią częścią suchych składników.
Wierzch ciasta posypujemy startym na tarce masłem.

Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.

 Zamiast kaszy manny użyłam pełnoziarnistej kaszy jaglanej Holle.

Ciasto jest mokre i bardzo smaczne.
Moja wersja zawierała oczywiście cynamon.

18 komentarzy:

  1. Mój tata często piecze to ciasto. Nazywa je "męskim" bo jak mówi nie musi sobie rąk brudzić ;).
    Ja najbardziej je lubię ze śliwkami. Mniaaaaam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie zastanawiałam się czy inne owoce mogą być, dzięki;)
      niezła nazwa:)

      Usuń
  2. ożeszz:)))) kochana pędzę ją robić:))))dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci, bardzo lubie szarlotkę i ostatnio znowu mam na nią ogromną ochotę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również, a zwłaszcza na ciepło z lodami;)

      Usuń
  4. Fajny przepis, ja spróbuję
    Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało;)

      Usuń
  5. Znam ten przepis! Ciacho jest bajecznie proste do zrobienia, a smakuje jak milion dolarów! :)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja kaszy nie mam! :(
    Kupilam dzisiaj kwasne jablka, zeby wlasnie cos slodkiego upiec.
    Chetnie zrobilabym to przepyszen ciasto mniam, czy jest jakis zamiennik na to nieszczesna kasze? :)
    Dziekuje za przepis!

    Pozdrawiam serdecznie!

    Dagi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w pierwotnym przepisie była kasza manna ja użyłam jaglanki

      Usuń
  7. brzmi intrygująco a wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o wow! ale tego przepisu, tak prostego, to na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń