Otaczaj się pięknem

Otaczaj się pięknem

sobota, 26 kwietnia 2014

Potato salad

Chociaż lubimy ziemniaki, na naszym stole goszczą rzadko, ich miejsce zazwyczaj zajmuje kasza lub makaron. Jeśli decydujemy się na ziemniaki to pod postacią ziemniaczanych placków; a jeszcze częściej zwyczajnie-skropione oliwą, posypane solą morską, ząbkami czosnku oraz ziołami i podpieczone. Z powodu lenistwa, czasami pozwalamy sobie na kartoflowe wariacje w Pyra Bar. 
Do moim ziemniaczanych dań, z całą pewnością dołączy nowe, które poznałam dzięki Katie Quinn Davies.

 ziemniaki
sałata
oliwa z oliwek
chorizo
suszone pomidory
czerwona cebula
czosnek
skórka i sok z limonki
sól/pieprz 
parmezan


Przepis znalazłam w mojej ukochanej What Katie Ate, jednak był on tak naprawdę wyłącznie inspiracją.
Chorizo, cebulę i ziemniaki posypane ziołami i solą smażymy na patelni. Wrzucamy do sałaty i dodajemy suszone pomidory, doprawiamy i posypujemy parmezanem.


 A tu wspomniany powyżej, przepyszny i banalnie prosty sposób na ziemniaki. Sól gruboziarnista, ząbki czosnku, zioła i oliwa, tyle wystarczy by ziemniak zmienił swoje oblicze;)
Ten sposób poznałam dzięki Mimi, kiedy u niej gościłam.



18 komentarzy:

  1. Dania prezentują się niezwykle smakowicie:) Z pewnością je wypróbuję, lubię takie "małe wariacje" na temat ziemniaków. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, to lekkie pomysły na wiosnę:)

      Usuń
  2. Sałatka prezentuje się wyśmienicie.
    Bardzo zainteresowały mnie też te ziemniaczki. Wyglądają super i mam zamiar zrobić coś takiego w najbliższym czasie :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w takim razie i już teraz życzę smacznego

      Usuń
  3. My gustujemy w azjatyckiej kuchni, ale i ziemniaki czasem się pojawiają własnie w podobnej pieczonej wersji :)))
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie to wyglada! Przyznam sie, ze tez malo jemy ziemniakow. Ale takie podpiekane musze koniecznie zrobic. I ta salata mnie zaciekawila. Dziekuje ze przeps!

    Milego wieczoru!

    Dagi

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm uwielbiam takie cuda! :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Martuś a u Ciebie jak zwykle pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniam uwielbiam ziemniaczki,a te wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na ziemniaczki kupuję od razu ;) Muszą być pyszne ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  9. aż zgłodniałam na MAXA!!!
    muszę pędzić do lodówki, takie apetyczne zdjęcia :))))

    OdpowiedzUsuń