Otaczaj się pięknem

Otaczaj się pięknem

sobota, 13 lipca 2013

Arbuzowe szaleństwo

Arbuzy to mój letni przysmak, mam na nie kilka sposobów i uwielbiam je, ponieważ są genialne na upalne dni. Najprostszym sposobem jest koktajl arbuzowy, bez zbędnych dodatków, bo dojrzały arbuz nie potrzebuje niczego.
Środek arbuza należy wydrążyć (najlepiej sprawdza się łyżka do lodów), a następnie wrzucić do blendera. Nie musicie wyjmować pestek, dobry blender poradzi sobie również z nimi, jeśli natomiast pomimo intensywnego miksowania pestki pozostaną, przed podaniem wystarczy koktajl przelać przez sitko.
Przed wrzuceniem arbuza do blendera, można go lekko zamrozić, ta opcja sprawdza się, kiedy jest naprawdę bardzo ciepło. Sok z arbuza można także zamrozić w foremkach na kostki lodu, a następnie dodawać do wody lub lemoniady.
Znalazłam kilka interesujących ciekawostek na temat arbuza:
- wszystkie części arbuza są jadalne, nawet pestki i skóra,
- słodki smak arbuza pomaga wydobyć odrobina soli,
- arbuzy są źródłem beta-karotenu,
- jedna szklanka arbuza zawiera taką samą ilość likopenu (chroni m.in. przed rakiem) co dwa średniej wielkości pomidory

Źródło:101 produktów dla zdrowia i życia

20 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam arbuza :) szkoda jednak że u nas nie ma tak dobrych jak w cieplejeszych krajach ;) w Chorwacji miały zupełnie inny smak..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, niestety tak jest praktycznie zw wszystkimi owocami, w ciepłych krajach, gdzie dojrzewają naturalnie, smakują znacznie lepiej:)

      Usuń
  2. Oj, pokazujesz mi arbuza, a już za późno na zakupy, a takiego smaka mi zrobiłaś... ;-)

    nie jadłam jeszcze arbuzów w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeśli lubisz koktajle, to polecam arbuza w tej właśnie postaci;)

      Usuń
  3. Nie wpadłabym na to, fajne :))) Lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do blendera wrzucam wszystko od melona przez ogórek, a skończywszy na pietruszce:)

      Usuń
  4. zgrałyśmy się dziś arbuzowo ;-)
    Pozdrawiam ;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, teraz widzę:), ależ te gwiazdki wyglądają apetycznie:)

      Usuń
  5. uwielbiam arbuzy i przyznaję się, że jadam z pestkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, ale jeśli ktoś ma do mnie przyjść, wolę je wyjąc/przesiać, aby nie było wpadki:)

      Usuń
  6. Tez bardzo lubie, niech tylko ciepełko wróci :-)
    Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bo to co od kilku dni dzieje się za oknem, zaczyna mnie przerażać, a najgorsza jest ta zmienność temperatur itp.

      Usuń
  7. arbuza jadam na wakacjach, tak jakoś nie przepadam :))) Ale zdjecia cudne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm uwielbiam smak arbuza <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! Uwielbiam arbuzy :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. A jeśli można wiedzieć, to jakim blenderem to miksowałaś? Zawsze też możesz zrobić sok w sokowirówce - jak byłem u siostry to do soku z arbuza wycisnęliśmy przez jej philipsa kilka brzoskwiń - wyszło mega pyszne i o lekkiej, fajnej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam blender Zelmera, ten ze szklanym kielichem i opcją kruszenia lodu, więc daje radę ze wszystkim. W sokowirówce robię sok z marchwi i jabłek, brzoskwinie, pomarańcze itp zawszę traktuję blenderem:)

      Usuń