Arbuzy to mój letni przysmak, mam na nie kilka sposobów i uwielbiam je, ponieważ są genialne na upalne dni. Najprostszym sposobem jest koktajl arbuzowy, bez zbędnych dodatków, bo dojrzały arbuz nie potrzebuje niczego.
Środek arbuza należy wydrążyć (najlepiej sprawdza się łyżka do lodów), a następnie wrzucić do blendera. Nie musicie wyjmować pestek, dobry blender poradzi sobie również z nimi, jeśli natomiast pomimo intensywnego miksowania pestki pozostaną, przed podaniem wystarczy koktajl przelać przez sitko.
Przed wrzuceniem arbuza do blendera, można go lekko zamrozić, ta opcja sprawdza się, kiedy jest naprawdę bardzo ciepło. Sok z arbuza można także zamrozić w foremkach na kostki lodu, a następnie dodawać do wody lub lemoniady.
Znalazłam kilka interesujących ciekawostek na temat arbuza:
- wszystkie części arbuza są jadalne, nawet pestki i skóra,
- słodki smak arbuza pomaga wydobyć odrobina soli,
- arbuzy są źródłem beta-karotenu,
- jedna szklanka arbuza zawiera taką samą ilość likopenu (chroni m.in. przed rakiem) co dwa średniej wielkości pomidory
Źródło:101 produktów dla zdrowia i życia
Ja również uwielbiam arbuza :) szkoda jednak że u nas nie ma tak dobrych jak w cieplejeszych krajach ;) w Chorwacji miały zupełnie inny smak..
OdpowiedzUsuńto prawda, niestety tak jest praktycznie zw wszystkimi owocami, w ciepłych krajach, gdzie dojrzewają naturalnie, smakują znacznie lepiej:)
UsuńOj, pokazujesz mi arbuza, a już za późno na zakupy, a takiego smaka mi zrobiłaś... ;-)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze arbuzów w tym roku.
To jeśli lubisz koktajle, to polecam arbuza w tej właśnie postaci;)
UsuńNie wpadłabym na to, fajne :))) Lubię!
OdpowiedzUsuńJa do blendera wrzucam wszystko od melona przez ogórek, a skończywszy na pietruszce:)
Usuńzgrałyśmy się dziś arbuzowo ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)))
Faktycznie, teraz widzę:), ależ te gwiazdki wyglądają apetycznie:)
Usuńuwielbiam arbuzy i przyznaję się, że jadam z pestkami :)
OdpowiedzUsuńJa również, ale jeśli ktoś ma do mnie przyjść, wolę je wyjąc/przesiać, aby nie było wpadki:)
UsuńTez bardzo lubie, niech tylko ciepełko wróci :-)
OdpowiedzUsuńPozdrówka!
Dokładnie, bo to co od kilku dni dzieje się za oknem, zaczyna mnie przerażać, a najgorsza jest ta zmienność temperatur itp.
Usuńarbuza jadam na wakacjach, tak jakoś nie przepadam :))) Ale zdjecia cudne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo;)
Usuńmmm uwielbiam smak arbuza <3
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam ten koktajl;)
UsuńPyszności! Uwielbiam arbuzy :)))
OdpowiedzUsuńZ tego co widzę, arbuz ma wiele fanów:)
UsuńA jeśli można wiedzieć, to jakim blenderem to miksowałaś? Zawsze też możesz zrobić sok w sokowirówce - jak byłem u siostry to do soku z arbuza wycisnęliśmy przez jej philipsa kilka brzoskwiń - wyszło mega pyszne i o lekkiej, fajnej konsystencji.
OdpowiedzUsuńMam blender Zelmera, ten ze szklanym kielichem i opcją kruszenia lodu, więc daje radę ze wszystkim. W sokowirówce robię sok z marchwi i jabłek, brzoskwinie, pomarańcze itp zawszę traktuję blenderem:)
Usuń