Otaczaj się pięknem

Otaczaj się pięknem

wtorek, 22 maja 2012

Batonik na śniadanie

O śniadaniu staram się pamiętać, tego nauczono mnie w domu, ostatnio przeprowadziłam mały eksperyment i zrobiłam własne batoniki musli. Część została zjedzona właśnie pod taką postacią, a reszta pokruszona i pochłonięta z mlekiem, jako tradycyjne musli.
Przepis znalazłam w magazynie Kuchnia, był inspiracją, jednak składniki dobrałam według tego, co miałam w domu.

1 puszka słodzonego skondensowanego mleka

600 g płatków owsianych

migdały

rodzynki

żurawina

orzechy

1/2 małego słoika konfitury (dodałam dżem pomidorowy)

100 g miodu

szczypta soli

Mleko lekko podgrzewamy, w misce mieszamy suche składniki, dodajemy do nich ciepłe mleko, miód oraz konfiturę.
Dokładnie mieszamy i rozkładamy na blaszce.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Batoniki kroimy kiedy masa jest ciepła, ponieważ później jest to trudne:)


Smacznego!!
 

7 komentarzy:

  1. Ojaciuniuj jak one wygladaja przepysznie!!! Oj skusze sie skusze!:-)))) Sciskam, slicznie dziekuje za zyczenia1!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, a batoniki naprawdę polecam, w sam raz na drugie śniadanie:)

      Usuń
  2. od samego patrzenia dupka mi rośnie......ale i tak sie chyba skuszę:)))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj tam, aj tam, jak się słodko rozpocznie dzień, to dalej już tylko lepiej musi być:)

      Usuń
  3. Pierwszy raz słyszę o dżemie pomidorowym.To nie pomyłka?Poza tym takie batoniki zapowiadają sie smaczniutko i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie pomyłka, dżem pomidorowy przywiozłam z Portugalii, jest bardzo słodki:)

      Usuń