Otaczaj się pięknem

Otaczaj się pięknem

niedziela, 15 stycznia 2012

Amaretti rustici

Śnieg sypie od wczoraj. Strach wychodzić z domu:) Nie zrozumcie mnie źle, lubię zimę, ale kiedy mam wolne, kiedy jestem na nartach, jednak zima w mieście nie należy do przyjemnych; problemy z parkowaniem, chlapa, mokre buty, wymieniać można bez końca...
Nie pozostaje mi nic innego, jak zaszyć się w domu i nadrobić książkowe i filmowe zaległości, ale do tego trzeba mieć coś na ząb, tym razem produkcja własna- "Amaretti rustici" czyli makaroniki wiejskie.  
Przepis pochodzi z książki "Prosto i presto" Anny Lucci.

2 szklanki mielonych migdałów
pół szklanki cukru
białko jajka
skórka cytryny
łyżka tartej bułki

Migdały należy zmielić, białko ubić na sztywno, następnie wszystkie składniki delikatnie wymieszać. 
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.

Moja rada: piec krócej, wówczas makaroniki nie będą twarde.
Na zdjęciu widać moje amaretti, tym razem zamiast migdałów użyłam zmielonych orzechów laskowych, są równie pyszne.


 

5 komentarzy:

  1. trzeba będzie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam: łatwe i szybkie, a do tego smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie to prost z zarazem pysznie się zapowiadające!

    OdpowiedzUsuń