Kiedy robi się ciepło lubię pić koktajle owocowe, tak naprawdę potrafię wykorzystać każdy owoc, ostatnio dodaję również płatki owsiane i w ten sposób powstaje bardzo pożywne śniadanie.
Dziś jednak będzie nie o śniadaniu, a o Mango lassi czyli indyjskim napoju, który pija się w upalne dni.
Chociaż mamy za oknem śnieg, a o upałach można naprawdę jedynie pomarzyć, taki napój nie tylko przypomina mi, że wkrótce będzie ciepło, ale również jest lekką, a jednak sycącą kolacją. Jednym słowem rozpoczynam przygotowania do sezonu:)
Przepis na Mango lassi znalazłam TU.
Mango lassi
dojrzały owoc mango
jogurt naturalny (szklanka)
1/2 szklanki mleka
szczypta kardamonu (ilość tak naprawdę zależy od upodobań)
2 łyżki miodu
Obrane mango oddzielamy od pestki i blenderujemy z resztą składników.
Najlepsze jest lekko schłodzone.
Smacznego!!!
Mmmm, wygląda pysznie :-) Dodam, ze do prawdziwego lassi dodawana jest także woda różana - polecam :-)
OdpowiedzUsuńTak wiem, czytałam, że jest wiele kombinacji, póki co pozostanę przy tej, ale za jakiś czas pewnie zacznę eksperymentować:)
UsuńRadosnych Swiat !!!pozdrawiam cieplo
UsuńDziękuję, Wesołych Świąt:)
UsuńMarta, życzę Ci wspaniałych i optymistycznych Świąt. Dużo spokoju, relaksu i pozytywnej energii :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, oczywiście wzajemnie:) Wesołych Świąt Kasiu:)
Usuń