Ile ja się nasłuchałam o tym przepisie, że taki prosty, szybki, a ciasto smaczne.
Właściwie to nawet nie wiem czemu, dopiero teraz sięgnęłam po ten przepis. Pewnie po części jest to zasługa najnowszego numeru magazynu Kuchnia, który przepełniony jest bardzo apetycznymi wariacjami z jabłkiem w roli głównej.
Ciasto faktycznie szybkie, bez miksowania i jeszcze kaszę jaglaną przemyciłam w przepisie, czyż można chcieć więcej;)
Mąkę, cukier i kaszę mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia i jedną trzecią mieszanki wysypujemy na dno posmarowanej masłem blaszki.
Następnie kładziemy pierwszą warstwę startych na tarce jabłek i ponownie kładziemy warstwę sypką, którą przykrywamy pozostałą częścią jabłek.
Całość pokrywamy ostatnią częścią suchych składników.
Wierzch ciasta posypujemy startym na tarce masłem.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Zamiast kaszy manny użyłam pełnoziarnistej kaszy jaglanej Holle.
Ciasto jest mokre i bardzo smaczne.
Moja wersja zawierała oczywiście cynamon.
Mój tata często piecze to ciasto. Nazywa je "męskim" bo jak mówi nie musi sobie rąk brudzić ;).
OdpowiedzUsuńJa najbardziej je lubię ze śliwkami. Mniaaaaam
właśnie zastanawiałam się czy inne owoce mogą być, dzięki;)
Usuńniezła nazwa:)
ożeszz:)))) kochana pędzę ją robić:))))dzięki!!!
OdpowiedzUsuńps....jest już w piekarniku:)))
Usuńi jak? smakuje?
UsuńPysznosci, bardzo lubie szarlotkę i ostatnio znowu mam na nią ogromną ochotę :))
OdpowiedzUsuńja również, a zwłaszcza na ciepło z lodami;)
Usuńfaktycznie prosty ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńa jaki pyszny;)
UsuńFajny przepis, ja spróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrówka!
spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało;)
UsuńZnam ten przepis! Ciacho jest bajecznie proste do zrobienia, a smakuje jak milion dolarów! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
sama prawda:)
UsuńA ja kaszy nie mam! :(
OdpowiedzUsuńKupilam dzisiaj kwasne jablka, zeby wlasnie cos slodkiego upiec.
Chetnie zrobilabym to przepyszen ciasto mniam, czy jest jakis zamiennik na to nieszczesna kasze? :)
Dziekuje za przepis!
Pozdrawiam serdecznie!
Dagi
w pierwotnym przepisie była kasza manna ja użyłam jaglanki
Usuńbrzmi intrygująco a wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda i faktycznie tak smakuje:)
Usuńo wow! ale tego przepisu, tak prostego, to na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuń